Κοινό Δελτίο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ, ''Πρωτοβουλίας των 1000'', Κ.Ο. ''Ανασύνταξη"




ΣΥΡΙΖΑ
Πρωτοβουλία των 1000
Κομμουνιστική Οργάνωση Ανασύνταξη  

                      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 27.12.2014

Έγινε σήμερα, Σάββατο 27 Δεκέμβρη, κοινή συνάντηση αντιπροσωπειών του ΣΥΡΙΖΑ, της Πρωτοβουλίας των 1000 και της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ανασύνταξη στην οποία συζητήθηκαν οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και τα καθήκοντα της Αριστεράς.
Αποτέλεσε κοινή διαπίστωση ότι πρέπει να ανατραπεί  η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να καταργηθούν τα μνημόνια και να εφαρμοστεί φιλολαϊκή πολιτική.  Ότι, επίσης, μπροστά στο ενδεχόμενο βουλευτικών εκλογών στο άμεσο μέλλον, η Αριστερά οφείλει, να δώσει τη μάχη από κοινού, ενωτικά, ενάντια στην κοινωνική καταστροφή που προκαλούν οι πολιτικές της Τρόικα, της ευρωπαϊκής και ελληνικής άρχουσας τάξης και της κυβέρνησης. Αυτό,  ανεξάρτητα από τις διαφορές, ιδεολογικές, προγραμματικές και πολιτικές που υπάρχουν στις γραμμές της Αριστεράς.
Στη συνάντηση των αντιπροσωπειών υπήρξε συμφωνία σε μια σειρά σημεία, όπως τα ακόλουθα:
§   Στην ανάγκη να καταργηθούν τα μνημόνια και οι εφαρμοστικοί νόμοι
§   Ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο και λειτουργεί σαν θηλιά στο λαιμό του ελληνικού λαού. Στο θέμα του χρέους υπήρξαν διαφορετικές αλλά όχι αντικρουόμενες προσεγγίσεις.
§   Ότι, μια μελλοντική κυβέρνηση της Αριστεράς θα πρέπει να ικανοποιήσει, με κατεπείγουσες διαδικασίες, βασικά αιτήματα του εργατικού - λαϊκού κινήματος όπως τα ακόλουθα:
o      Θα αποκαταστήσει την εργατική νομοθεσία και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας (ΣΣΕ) στα επίπεδα του 2009, θα δώσει αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις με την επαναφορά του κατώτατου μισθού και θα πάρει άμεσα μέτρα ανακούφισης των ανέργων.
o      Θα καταργήσει όλα τα χαράτσια και την υπερφορολόγηση, θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία των εργατικών και λαϊκών οικογενειών από την εφορία και τις τράπεζες και θα προχωρήσει σε ρύθμιση των χρεών των εργαζόμενων επαγγελματιών.
o      Θα σταματήσει την καταστολή των κινητοποιήσεων, απεργιών, διαδηλώσεων και πορειών του λαϊκού κινήματος, από τα δικαστήρια και την αστυνομική καταστολή.
o      Θα στηρίξει από τον κρατικό προϋπολογισμό  και θα αναβαθμίσει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, τον αναδιανεμητικό, κοινωνικό και δημόσιο χαρακτήρα του καθώς και την δημόσια και δωρεάν υγεία-πρόνοια-παιδεία.
o      Θα πάρει μέτρα για να τιμωρηθούν παραδειγματικά όλοι αυτοί, πολιτικό και διοικητικό προσωπικό του κράτους και κεφαλαιούχοι, που ευθύνονται και εμπλέκονται στη διασπάθιση δημοσίου χρήματος, τη διαφθορά, το ξεπούλημα δημόσιας περιούσιας.

Στη βάση των προηγουμένων οι αντιπροσωπείες συμφώνησαν στην κοινή προσπάθεια για συνεργασία της Αριστεράς με στόχο μια κυβέρνηση της Αριστεράς και για την ενεργοποίηση του μαζικού κινήματος που αποτελεί μοναδικό εγγυητή για την εφαρμογή μια αριστερής ριζοσπαστικής πολιτικής διεξόδου από την κρίση.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΤΑΡΣΥΑ


Η τοπική επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταδικάζει απερίφραστα την απαράδεκτη από κάθε άποψη επίθεση πενήντα περιφερόμενων οπαδών του επιχειρηματία Μελισσανίδη, καθώς και τον προπηλακισμό και τον τραυματισμό πέντε δημοτικών συμβούλων και ενός δημότη, με τελική κατάληξη την ματαίωση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η επίθεση αυτή, συνέχεια των επιθέσεων ενάντια στους κατοίκους της πόλης που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι, ξεκίνησε έπειτα από την τοποθέτηση δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης που προσπαθεί μάταια τόσο καιρό να μας πείσει για το «Νέο» ήθος και ύφος του. Παράλληλα όλα έγιναν υπό την πλήρη ανοχή των δυνάμεων της αστυνομίας οι οποίες είχαν κατακλύσει τον χώρο, κρατώντας ακόμα και όπλα, αλλά σαν από θαύμα (;) «κράτησαν την ψυχραιμία τους», όπως κάνουν πάντα άλλωστε κάθε φορά που «ελληνικές» δυνάμεις καταστολής τραμπουκίζουν όποιο κομμάτι του λαού μας αντιστέκεται.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι τα επιχειρηματικά συμφέροντα που επιβουλεύονται την πόλη και το άλσος χρησιμοποιώντας τον ιδιωτικό τους στρατό προσπαθούν εκ νέου να ακυρώσουν κάθε συζήτηση, κάθε δράση με την οποία εκτιμούν ότι θίγονται τα ιερά και τα όσια του μεγάλου αφεντικού τους. Προσπαθούν να τρομοκρατήσουν όποιον έχει διαφορετική άποψη από τον επιχειρηματία Μελισσανίδη. Αυτή άλλωστε είναι και η συνολικότερη επιδίωξη της κυβερνητικής πολιτικής που στη περίπτωσή μας έχει βρει άξιους συμπαραστάτες. Τα χτεσινά γεγονότα Αποτελούν άμεση συνέχεια και λογική κατάληξη της πρόσφατης ανακοίνωσης από την ίδια την ιστοσελίδα της ΠΑΕ ΑΕΚ των ονομάτων όσων επέλεξαν να καταθέσουν προσφυγή στο ΣΤΕ. Είναι άμεση συνέχεια και λογική κατάληξη των υστερικών κραυγών που έχουν κατακλύσει τα οπαδικά site και τις οπαδικές εφημερίδες. Τους καθιστούμε υπεύθυνους για οτιδήποτε συμβεί από εδώ και πέρα.

Καλούμε τους κατοίκους της πόλης, τους φορείς και τις συλλογικότητές της να υπερασπιστούν έμπρακτα το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση όλων των απόψεων, το δικαίωμα στην ελεύθερη δημοκρατική δράση. Η δημιουργία και ανάπτυξη ενός μαζικού κινήματος κατοίκων και φορέων είναι ο δρόμος για την υπεράσπιση της πόλης, του άλσους και των δημοκρατικών και λαϊκών ελευθεριών που σήμερα κινδυνεύουν.

τοπική επιτροπή ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Ν. Ιωνίας-Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας-Μεταμόρφωσης

Ανακοίνωση τοπικής επιτροπής ΑΝΤΑΡΣΥΑ για δημοσιοποίηση ονομάτων συμπολιτών μας από την ΠΑΕ-ΑΕΚ


Η τοπική επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταδικάζει απερίφραστα την απαράδεκτη από κάθε άποψη ενέργεια της ΠΑΕ ΑΕΚ να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων πολιτών έκριναν ότι έπρεπε να προσφύγουν στο ΣΤΕ.
Η κίνηση αυτή, του απλώματος στα μανταλάκια των ονομάτων και των διευθύνσεων συμπολιτών μας, είναι σαφέστατα ενταγμένη σε μια τακτική τρομοκράτησης, όσων έχουν διαφορετική άποψη από τον επιχειρηματία Μελισσανίδη και αποτελεί άμεση προτροπή προς την οικτρή μειοψηφία του οπαδικού του στρατού, για επικίνδυνες πρακτικές.
Αυτή τη στιγμή κρίνεται το αν στην πόλη μας, μπορεί ο οποιοσδήποτε, να μιλάει και να κινείται ελεύθερα χωρίς να φοβάται, κρίνεται το αν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί ένδικα μέσα αν αυτό θεωρεί ότι είναι αναγκαίο, χωρίς να απειλείται.
Οι φίλαθλοι της ΑΕΚ κατανοούν πια ότι η ταύτιση των συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων με την αγάπη τους για την ομάδα, είναι επικίνδυνη και έξω από την ίδια την ιστορία της ΑΕΚ. Η ίδια η ΠΑΕ θα είναι πλέον υπεύθυνη για ο,τιδήποτε τυχόν συμβεί σε όποιον από τους πολίτες έκριναν ότι έπρεπε να προσφύγουν στο ΣΤΕ.
Ο λαός της Νέας Φιλαδέλφειας, όπως έκανε πάντα στο παρελθόν, θα σταθεί εμπόδιο σε κάθε απόπειρα τρομοκράτησης. Θα υπερασπίσει την ελεύθερη και ανεμπόδιστη έκφραση και δράση όλων των ιδεών και των απόψεων στην πόλη μας. Θα απομονώσει όσους θεωρούν ότι μπορούν να απειλούν και να τρομοκρατούν.
Καλούμε τον δήμο της Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας να πάρει σαφή θέση σε σχέση με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων από την ΠΑΕ. Δεν μπορεί πλέον να σφυρίζει αδιάφορα, ούτε να ακολουθεί τακτική Πόντιου Πιλάτου.Καλούμε επίσης τα κόμματα τις δημοτικές παρατάξεις τους φορείς και τα σωματεία της πόλης να τοποθετηθούν ξεκάθαρα στο γεγονός. Είναι η ώρα πια να διαλέξει ο καθένας με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ- τοπική επιτροπή

Ν.Ιωνίας-Φιλαδέφειας-Χαλκηδόνας-Μεταμόρφωσης

Ο Δήμαρχος Χαλανδρίου στο στόχαστρο

Το μέτωπο των 19 δημάρχων απειλεί την κυβέρνηση


Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε αξιολόγηση και επανέλεγχο των συμβάσεων των δημοτικών υπαλλήλων που μετατράπηκαν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Η διαδικασία είναι καθαρά προσχηματική, καθώς το υπουργείο έχει ήδη προεξοφλήσει ότι ο επανέλεγχος σε συνδυασμό με τη λεγόμενη αξιολόγηση θα κρίνουν το 15% των υπαλλήλων ανεπαρκείς. Ο στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η... <<κάθαρση>> της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά 6500 ονόματα προς απόλυση σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τρόικα.

Σε αυτήν την επίθεση 19 δήμαρχοι πανελλαδικά, μαζί με την περιφέρεια αττικής, αποφάσισαν να έρθουν σε συνεννόηση και να αρνηθούν από κοινού να στείλουν τα στοιχεία των εργαζομένων που ζητούσε το υπουργείο.

Η απάντηση της κυβέρνησης και των ΜΜΕ που την στηρίζουν ήταν μια εκστρατεία λάσπης και εκβιασμών. Στο στόχαστρο, και όχι τυχαία, βρέθηκε ο Σίμος Ρούσσος επικεφαλής της παράταξης "Αντίσταση με τους πολίτες Χαλανδρίου" και πλέον δήμαρχος της πόλης. Τα ρεπορτάζ που πρόβαλλε ο ΣΚΑΙ για τις επικίνδυνες παιδικές χαρές στο δήμο Χαλανδρίου (μια μόλις εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα δημοτική αρχή), όπως και το ΤΑΙΠΕΔ που ξαφνικά θυμήθηκε ότι τα κτίρια που στεγάζονται οι υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου είναι στην ιδιοκτησία του και τώρα τα θέλει πίσω, δεν είναι κινήσεις αυθορμητισμού. Είναι η απόδειξη του πόσο τους φοβίζει ένας δήμος στα χέρια της αριστεράς και το τι μπορεί να κάνει. Το αποκορύφωμα της επίθεσης ήταν η απόφαση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να στείλει στον εισαγγελέα τους πέντε πρώτους δημάρχους που αντιτάχθηκαν στην "νομιμότητα", απειλώντας ακόμα και να τους παύσει από τα καθήκοντα τους αν δεν συμμορφωθούν.

Η βρώμικη επίθεση που εξαπόλυσε το σύστημα δεν φαίνεται να κάμπτει το μέτωπο των 19 δημάρχων. Ο Σίμος Ρούσσος δήλωσε πως οποίο κι αν είναι το τίμημα δεν υπάρχει περίπτωση να δοθούν στο υπουργείο τα στοιχεία των εργαζομένων. Αν το μέτωπο αντέξει και πολύ περισσότερο αν η διαδημοτική συνεννόηση επεκταθεί και σε αλλά ζητήματα (πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, ΕΝΦΙΑ κλπ), είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί πολύ να απαντήσει.


Όλα αυτά τα ζητήματα που έχουν ανοίξει 
είναι εικόνες από το μέλλον. 
Είναι μια ιδέα για τον πόλεμο που θα δεχθεί η αριστερά αν και όταν έρθει στην εξουσία. Είναι όμως και μια ιδέα για το τι πραγματικά σημαίνει για μας η εξουσία στα χέρια της αριστεράς. Ξεκάθαρη και ανυποχώρητη ρήξη με την τρόικα, την κυβέρνηση και τα συμφέροντα που τους στηρίζουν. Όχι γιατί μας αρέσουν τα μεγάλα λόγια, αλλά γιατί γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι μέσος δρόμος δεν υπάρχει. Και προς αυτήν την κατεύθυνση ο δήμος Χαλανδρίου δείχνει το δρόμο και οφείλουμε να δείξουμε την, έμπρακτη αν χρειαστεί, συμπαράσταση μας.

ΜΙΡΕΝΙΑ ΣΙΩΚΟΥ 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΗΡΑΚΛΗ ΓΚΟΤΣΗ

         

          Ποιες είναι οι προτεραιότητες της κοινωνικής πολιτικής και ειδικότερα ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύει να αναλάβει η δημοτική αρχή σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ και την προστασία της κατοικίας των δημοτών;

Εμείς σαν Δήμος συμμετείχαμε στη συζήτηση που έγινε με το Δικηγορικό Σύλλογο, Δημοτικές παρατάξεις Δήμοι, Συνδικαλιστικοί φορείς και άλλες κινήσεις πολιτών. Εκεί λοιπόν αποφασίστηκαν να παρθούν κάποιες πρωτοβουλίες ενάντια σε αυτήν την υπόθεση με τον ΕΝΦΙΑ. Σε αυτήν τη διαδικασία ο Δήμος μας θα συμμετέχει.


    Είναι μέσα στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής η προσπάθεια θεσμοθέτησης στη συνέχεια κάποιων μορφών ενίσχυσης της λαϊκής συμμετοχής;

       Καταρχήν εκτιμούμε ότι είναι απαραίτητο να βρούμε τρόπους να συμμετέχει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος στα προβλήματα του Δήμου μας. Επομένως, στοχεύουμε να κοιτάξουμε να βρούμε κάποιες μορφές να τονώσουμε τη λαϊκή συμμετοχή. Έχουμε την εμπειρία από τη λειτουργία των συνοικιακών συμβουλίων τη δεκαετία του 80. Έχουμε τις λαϊκές συνελεύσεις στις γειτονιές ή τις συζητήσεις για συγκεκριμένα προβλήματα στις διάφορες γειτονιές του Δήμου. Αυτά θα κοιτάξουμε να τα τονώσουμε και να τα χρησιμοποιήσουμε ως εργαλεία ενημέρωσης των δημοτών αλλά και εμείς να ενημερωνόμαστε για τα προβλήματα των γειτονιών και των δημοτών.


   Πως βρίσκει η Δημοτική την ιδέα της δημιουργίας μιας δικτύωσης των όμορων Δήμων με αριστερή Δημοτική Αρχή (Νέα Ιωνία, Χαλάνδρι, Νέα Φιλαδέλφεια, Αγία Παρασκευή);
            
        Με τις δημοτικές αρχές που έχουμε ένα παράλληλο προσανατολισμό θα 
μπορούμε να συνεργαστούμε σε πάρα πολλά ζητήματα, όπως για παράδειγμα τώρα που αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα των διώξεων για τη μη αποστολή των στοιχείων. Ήδη δημιουργήθηκε ένα μέτωπο στο οποίο μπήκαν μπροστά κάποιοι Δήμοι. Εμείς συνορεύουμε με τη Νέα Φιλαδέλφεια. Θα μπορούμε να συνεργαστούμε και σε έργα που έχουν ένα υπερτοπικό ενδιαφέρον. Με το Χαλάνδρι και την Αγία Παρασκευή θα μπορούμε σε ένα γενικότερο επίπεδο να συνεργαστούμε για να προωθήσουμε κάποια ζητήματα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.


      Μετά την ψήφιση από την μημονιακή κυβέρνηση του νέου ρυθμιστικού σχεδίου, τι περιθώρια αντίδρασης στην κατεύθυνση προστασίας του ΄Αλσους θεωρείτε ότι υπάρχουν;

                 Προσωπική μου άποψη είναι ότι θα μπορούσε η Περιφέρεια να αναλάβει την κατασκευή ενός σύγχρονου ποδοσφαιρικού γηπέδου και να το παραχωρήσει στην ερασιτεχνική ΑΕΚ για να έχει και η ΑΕΚ το γήπεδο της. Να μην παραδοθεί αυτός ο χώρος δηλαδή σε μια ιδιωτική εταιρεία. Αυτή είναι μια λύση που θα ικανοποιούσε όλες τις πλευρές και το κόστος δεν θα ήταν απαγορευτικό κατά τη γνώμη μου. Από κει και πέρα το βασικό στο οποίο θα έπρεπε να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας είναι να μην αλλάξει τίποτα σε ό,τι αφορά το Άλσος, δηλαδή ο χαρακτηρισμός που έχει σχέση με την προστασία του, να μη δοθούν κομμάτια του για «αξιοποίηση» και βέβαια να διατεθούν χρήματα για την ανάπλαση του Άλσους, γιατί είναι εγκαταλλειμένο και χρειάζεται μια προσπάθεια και χρήματα και έλεγχος ώστε να συντηρηθεί σωστά. Η προστασία του Άλσους πρέπει να είναι η αιχμή του δόρατος για όλους τους γύρω Δήμους. Μιλάμε δηλαδή για 440 στρέμματα δάσους που κινδυνεύουν να χαθούν. Το ίδιο ισχύει και για το Άλσος Βείκου βέβαια. Κινδυνεύει και αυτό. Και εκεί υπάρχει μια ανάλογη προσπάθεια όπως αυτή με το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας.Το θέμα έχει αναθερμανθεί εξαιτίας του Νέου Ρυθμιστικού και της αξιοποίησης του Παλαί. Έχει ακουστεί ότι κάποια κομμάτια του Άλσους, δεν μιλάμε για το Παλαί, το ΤΑΙΠΕΔ τα βγάζει για πώληση. Και εκεί πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας για να μη χάσουμε και αυτόν το χώρο.


           Τι απάντατε στις απειλές του Υπουργού Εσωτερικών του κ. Μητσοτάκη όσον αφορά τη μη αποστολή των φακέλων που αφορούν σε μετατροπές συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου;

          Νομικά είναι άδικο. Ο νόμος είναι παράνομος. Τώρα οι απειλές νομίζω δεν φοβίζουν δημάρχους οι οποίοι έχουν ως πρώτο μέλημά τους να στηρίξουν τους εργαζόμενους και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των Δήμων. Δεν νομίζω να φοβηθεί κανείς τον εισαγγελέα ή κάποια ποινή αργίας, τουλάχιστον όσον αφορά αυτούς που συμφωνούν ότι είναι άδικο αυτό το πράγμα. Η ουσία είναι ότι όλη αυτή η προσπάθεια έχει δύο στόχους: Ο ένας στόχος είναι να μπορέσουν να βρουν εργαζόμενους από το Δημόσιο και τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα για να καλύψουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις και ο δεύτερος είναι να χτυπήσουν το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να τον συρρικνώσουν για να είναι έτοιμος να πέσει στα χέρια ιδιωτικών πρωτοβουλιών. Επομένως, αν κανείς ενδιαφέρεται να διατηρηθεί ο δημόσιος τομέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ενδιαφέρεται ο κάθε Δήμος να μπορεί να λύνει προβλήματα του τόπου του δεν έχει να φοβάται τίποτα από τον Μητσοτάκη.