Σε νέα φάση ο αγώνας για τη διάσωση του "Ολυμπιακού Κέντρου Γαλατσίου"


Συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας, για τις ανάγκες των οποίων κατασκευάστηκε το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου (Παλαί), σε έκταση του δασοκτήματος της Ομορφοκκλησιάς (άλσος Βεΐκου). Δέκα χρόνια συστηματικής, διαχρονικής και συνάμα προκλητικής αθέτησης της απόφασης της τότε Βουλής από τις κυβερνήσεις της Ν. Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που πρόβλεπε, όταν χωροθετήθηκε, να αποδοθεί μετά τους αγώνες στα αθλητικά σωματεία, τους πολιτιστικούς συλλόγους και τη νεολαία της περιοχής, ως υπερτοπικής σημασίας κέντρο άθλησης, άσκησης και πολιτισμού. Δέκα χρόνια επίμονων, παράνομων και ενίοτε σκανδαλωδών κυβερνητικών ενεργειών για αλλαγή χρήσης της αθλητικής εγκατάστασης, εμπορευματοποίησή της και ξεπούλημά της στους ιδιώτες, με χαριστική (στην ουσία) παραχώρησή της με μακροχρόνια μίσθωση. 


Συμπληρώθηκαν όμως και δέκα χρόνια αντίστασης και αγώνα του κινήματος στην περιοχή που απαρτίζεται από πολίτες, νέους και νέες, φορείς, σωματεία, ριζοσπαστικές δημοτικές παρατάξεις, που δεν εννοούν να συμβιβαστούν, να υποκύψουν, να αδρανοποιηθούν και εν τέλει να πειθαρχήσουν στη βούληση όλων των τελευταίων κυβερνήσεων για ’αξιοποίηση’ με εμπορική εκμετάλλευση του κτισμένου και του περιβάλλοντα χώρου της Ολυμπιακής εγκατάστασης. Από το Μάρτιο έχουμε νέες, σημαντικές εξελίξεις σχετικά με τη μετά-ολυμπιακή ‘αξιοποίηση’ του Παλαί. Παρά το στραπάτσο που υπέστη το κράτος στην επιχείρηση παραχώρησης της Ολυμπιακής εγκατάστασης στον Όμιλο Χαραγκιώνη για την μετατροπή της σε εμπορικό κέντρο τύπου MALL, από το κίνημα αντίστασης και τον αγώνα των κατοίκων και φορέων της περιοχής, με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων της συγκυβέρνησης, η υποδομή μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ για παραχώρηση στους ιδιώτες. Χωρίς να διαβουλευτεί με τους θεσμικούς παράγοντες και τις τοπικές κοινωνίες στην περιοχή, περιφρονώντας και αδιαφορώντας για τις διαθέσεις των κατοίκων, είναι ήδη σε εξέλιξη διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός και το Νοέμβριο αναμένεται να γνωρίζουμε τον πλειοδότη, για τη χρήση και εκμετάλλευση του χώρου για σαράντα χρόνια, με δυνατότητα ανανέωσης της παραχώρησης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ας επαναδιατυπώσουμε τη θέση του κινήματος στη περιοχή για το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου. Να αποδοθεί επιτέλους ο χώρος στο Δήμο Γαλατσίου και τους όμορους δήμους (όμοροι Δήμοι είναι η Ν. Ιωνία, Φιλοθέη – Ψυχικό και ο Δήμος Αθηναίων). Να περάσει στα χέρια των τοπικών κοινωνιών.

 Παραθέτουμε το σκεπτικό για την τεκμηρίωση της.
 Α) Το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου, νοούμενο ως μια πολυδύναμη αθλητική και πολιτιστική εγκατάσταση, είναι απολύτως αναγκαίο για την κάλυψη τεράστιων αναγκών στον αθλητικό τομέα και δραστηριότητα και στην πολιτιστική λειτουργία και δημιουργία. Επιλύει το τεράστιο θέμα με τη στέγαση των αθλητικών σωματείων των τριγύρω Δήμων, μπορεί να φιλοξενεί μεγάλες πρωτοβουλίες του χώρο του πολιτισμού, θα δώσει ώθηση στο μαζικό λαϊκό αθλητισμό και την άσκηση και θα καταστεί σημείο αναφοράς συλλογικοτήτων νεολαιΐστικης δράσης. Θα είναι ο πυρήνας του αθλητικού και πολιτιστικού ιστού ευρείας αστικής ζώνης.

Β) Μετά από δυο δεκαετίες νεοφιλελεύθερης απορρύθμισης και αποδόμησης ακόμα και της έννοιας του δημόσιου συμφέροντος και πέντε χρόνια μνημονιακού περιβάλλοντος συνυφασμένου με την παραβίαση και καταπάτηση ριζικών αναγκών όπως είναι το κοινωνικό όφελος από την κοινή χρήση δημόσιων αγαθών (και οι υποδομές είναι τέτοιες), η κοινωνία ΔΕΝ αποδέχεται πια τη λογική του ξεπουλήματος μέσω ΤΑΙΠΕΔ και της ιδιωτικής εκμετάλλευσης του Παλαί και του χώρου των 93 στρεμμάτων που το περιβάλλει. Έχει αποκρυσταλλωθεί στη μέση κοινωνική συνείδηση ότι αφού δημόσιοι πόροι δαπανήθηκαν για την κατασκευή της εγκατάστασης, θα πρέπει άμεσα να σταματήσει η παράδοσή της στην εγκατάλειψη και την ερήμωση, να τερματιστεί η διαδικασία μακροχρόνιας παραχώρησής της σε ιδιώτες και να αποδοθεί στην αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες. 

Γ) Η Ολυμπιακή εγκατάσταση είναι συνδεδεμένη με το δασικό χώρο του άλσους Βεΐκου, βρίσκεται στον πυρήνα της δασικής έκτασης του μεγαλύτερου ελεύθερου χώρου στη Βόρεια Αθήνα. Είναι στην καρδιά ενός σύνθετου τοπίου με ενδιαφέρουσες κλιμακώσεις του ήπιου με το έντονο ανάγλυφο, με εναλλαγές του οργανωμένου πράσινου με την άγρια δασική φύση, με Βυζαντινά μνημεία (Ομορφοκκλησιά), αρχαιολογικούς χώρους (Αδριάνειο) και υφιστάμενες αθλητικές υποδομές. Ακόμα και στο τελευταίο Ρυθμιστικό Σχέδιο η περιοχή χαρακτηρίζεται ως υπερτοπικός πόλος αναψυχής, αθλητισμού και πολιτιστικών λειτουργιών και οι χρήσεις γης οφείλουν να συνάδουν με αυτό. Και αντί το δασόκτημα να αναβαθμίζεται και να συμβάλλει στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, η πολιτεία με τρόπο απαράδεκτο, τον πυρήνα της έκτασης που βρίσκεται η αθλητική εγκατάσταση, τον εμπορευματοποιεί και τον παραδίδει στους διαπλεκόμενους εργολάβους και επιχειρηματίες .

Δ) Η εμπορευματοποίηση της Ολυμπιακής εγκατάστασης με την μακροχρόνια παραχώρησή της στα μεγαλοεπιχειρηματικά συμφέροντα, θα επιφέρει πολύ σοβαρά πλήγματα στη ζωή των χειμαζόμενων πολιτών από τη μνημονιακή λαίλαπα. Τα απαριθμούμε ένα-ένα. 1. Σοβαρές κυκλοφοριακές επιπτώσεις στο βασικό και δευτερεύων οδικό δίκτυο της περιοχής από την εντατική χρήση της ιδιωτικής μετακίνησης, που εντείνεται από την έλλειψη μέσων σταθερής τροχιάς. 2. Περιβαλλοντική επιβάρυνση λόγω της βιοκλιματικής φόρτισης της περιοχής και της δραματικής αύξησης θορύβου και καυσαερίου. 3. Υποβάθμιση των όρων ύπαρξης και διαφύλαξης του ιδιαίτερου κάλους Βυζαντινού μνημείου της Ομορφοκκλησιάς που βρίσκεται σε επαφή με το χώρο της Ολυμπιακής εγκατάστασης. 4. Βαριές οικονομικές επιπτώσεις στα ήδη πληττόμενα εμπορικά κέντρα των όμορων Δήμων και κυρίως στις θέσεις εργασίας. Για αυτούς τους λόγους, συγκροτήθηκε και αναπτύσσεται ένα ρεύμα αντίδρασης για ανατροπή των κυβερνητικών μεθοδεύσεων, από πολίτες, σωματεία, φορείς, δημοτικές παρατάξεις των γύρω Δήμων και τη Δημοτική Αρχή της Ν. Ιωνίας, που επικεντρώνεται στην άρνησή του να δεχθεί ως τετελεσμένο την παραχώρηση της Ολυμπιακής εγκατάστασης σε ιδιώτες. Ενσωματώνοντας την παλαιότερη κινηματική εμπειρία για το ζήτημα, όλοι βγαίνουν μπροστά για να αποτρέψουν την παραχώρηση της στο ιδιωτικό κεφάλαιο και την κερδοσκοπία. Το κίνημα και οι πολίτες της περιοχής κάνουν το χρέος τους, εντείνοντας τις αντιδράσεις τους και με κλιμακούμενες συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις θα παλέψουν για την ακύρωση του διαγωνισμού.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου