ΟΙ ΝΕΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ


         Βρισκόμαστε στα πρόθυρα της εφαρμογής μιας νέας φορο-επιδρομής, η οποία έρχεται μετά την υπογραφή του Μνημονίου Τσίπρα-Καμμένου και της προηγούμενης κάμψης της μέχρι τότε “αριστερής” κυβέρνησης. Δεν μπαίνει υπό μελέτη-τουλάχιστον επί του παρόντος- θέμα του τι προηγήθηκε της επονείδιστης συνθηκολόγησης αλλά σίγουρα τα σημάδια της απραξίας στην προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία έδειχναν το τι θα ακολουθούσε. Επιγραμματικά, από το διαβόητο “Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης” εφαρμόστηκαν μόνο οι δεσμεύσεις περί αντιμετώπισης της Ανθρωπιστικής Κρίσης.




         Στο πλαίσιο των παραπάνω τίθεται και η περικοπή των συντάξεων, το ύψος του οποίου θα φτάσει τον ένα (1) μήνα και η περαιτέρω συρρίκνωση του ημερήσιου ημερομισθίου. Ας επανέρθουμε όμως στο αρχικό θέμα. Οι επιβαρύνσεις που προέρχονται από τη σύναψη της Νέας Δανειακής Σύμβασης είναι:

1.                  Αύξηση του φόρου κατανάλωσης της καύσιμης ύλης (ντίζελ) στους αγρότες από 66 σε 200 ευρώ (Από 1/10/2015)

2.                  Προκαταβολή φόρου στους αγροτές στο 55%, σε ότι αφορά εισοδήματα του 2014 (το κράτος θεωρεί ανεξαιρέτως όλους τους αγρότες ως ελεύθερους επαγγελματίες...)

3.                  Αύξηση προκαταβολής φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες, και ιδαίτερα στους ιδιοκτήτες Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, από το 55% στο 75% για το 2015 και στο στο 100% για το 2016 (Αλήθεια πως μπορεί να γίνει παρακράτηση σε κάτι στο οποίο πρόκειται να παραχθεί;Με ποια κριτήρια;)

4.                  Μειώνεται το ακατάσχετο όριο από τα 1500 στα 1000 ευρώ. Προκειμένου για καταθέσεις το όριο φτάνει στα 1250 ευρώ για ένα άτομο και ένα πιστωτικό ίδρυμα (ακόμη μια προσφορά του “κοινωνικού” ΣΥΡΙΖΑ στους πολίτες...)

5.                  Κατάργηση προληπτικού φόρου 26% για χώρες, οι οποίες διαθέτουν ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς (ένα εν δυνάμει δίκαιο φορολογικό μέτρο αποσύρεται...)

6.                  Κατάργηση της έκπτωσης φόρου 2% για εφάπαξ εξόφληση φόρου εισοδήματος, για εισοδήματα που αποκτούνται από 1/1/2015 (ένα ακόμη νέο δυσβάσταχτο μέτρο...)

7.                  Κατάργηση επισφαλών απαιτήσεων έως 1,5% επί πωλήσεων πρακτορείων ΟΠΑΠ (Το “κοινωνικό” κράτος ενθαρρύνει το “νόμιμο” τζόγο)

8.                  Αυτονόμηση της ΓΓΔΕ, στην οποία ενσωματώνονται υπηρεσίες από άλλα υπουργεία και πλέον δεν θα ελέγχεται από την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά απευθείας από τους δανειστές. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να προστεθούν και οι προσπάθειες που κατεβλήθηκαν για “ασυλία” της Γενικής Γραμματέως, μια πράξη η οποία μπορεί να χαρακτηρισθεί μόνο ως ανήθικη. Στην ουσία η ΓΓΔΕ μετατρέπεται σε “θεσμό-τέρας”.

9.                  Φορολόγηση των ακινήτων που παραχωρήθηκαν δωρεάν για τουριστικούς σκοπούς με παράλληλη μείωση της χρηματοδότησης του ΕΟΤ.

10.              Τελευταίο αλλά όχι ήσσονος σημασίας, η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για το 2015 (μια ακόμη προεκλογική δέσμευση της “αριστερής” κυβέρνησης καταλήγει να μένει ανεφάρμοστη).


           Εν κατακλείδι και με βάση τα παραπάνω, τα νέα μέτρα επιβεβαιώνουν ακράδαντα τη στροφή 180ο που έκανε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τον Αύγουστο και δείχνουν πλέον με τον πιο καταφανή τρόπο την “ήπια νεοφιλελεύθερη” προσαρμογή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στις επιταγές των δανειστών. Το ερωτιματικό που προκύπτει από όλη την ανάλυση είναι το τι θα πράξει η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ (μέλη, οπαδοί, φίλοι), μόλις τα μέτρα αυτά αρχίσουν να υλοποιούνται. Θα διαφοροποιηθούν πάνω στη βάση των ταξικών τους συμφέροντων από την ηγετική ομάδα ή θα παραμείνουν αμέτοχοι στις πολιτικές εξελίξεις;

Βαγγέλης Ευαγγελίου

Λογιστής-Φοροτέχνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου