ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
 «ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ»

Προσπάθεια απάντησης στα σύγχρονα ερωτήματα

Η Εργατική Λέσχη Ν. Ιωνίας «Υδραγωγείο», είναι μία συλλογικότητα, που δημιουργήθηκε στις αρχές του 2013 στη Νέα Ιωνία από εργαζόμενους, υποαπασχολούμενους, άνεργους, συνταξιούχους, νέους, με κοινές αγωνίες και ανάγκες που πιστεύουμε ότι έχουμε κάθε δικαίωμα να ορίζουμε την ζωή μας και να ζούμε με αξιοπρέπεια.
H πρωτοβουλία για τη συγκρότησή της, πάρθηκε την περίοδο που ο κόσμος της εργασίας βίωνε την άγρια επίθεση από πλευράς της μνημονιακής συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και το μαύρο μέτωπο κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ. Η επίθεση αυτή που αποσκοπεί στο ξεπέρασμα της κρίσης που οι ίδιοι δημιούργησαν γκρέμιζε κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα όπως η σταθερή δουλειά, το οχτάωρο, η αποζημίωση, η ασφάλιση, οι συλλογικές συμβάσεις, η δωρεάν περίθαλψη/παιδεία/υγεία, το δικαίωμα στον αγώνα και την απεργία και έβαζε πωλητήριο στις δημόσιες κοινωνικές παροχές (ενέργεια, νερό) και τους ελεύθερους δημόσιους χώρους.
Δημιουργήσαμε μία δομή αλληλεγγύης, συλλογικής οργάνωσης και αγώνα των «από κάτω» που προσπαθεί να συμβάλλει στην επιβίωση μέσα από την αλληλεγγύη των ίδιων εργαζομένων, τη διατήρηση της αξιοπρέπειας και της ανθρωπιάς μας, για να μπορέσουμε να δώσουμε τη μάχη για την ανατροπή της πολιτικής που λεηλατεί τη ζωή μας.
Σήμερα, 2,5 χρόνια μετά η εργαζόμενη πλειοψηφία δεν έχει δει καμία αλλαγή προς όφελος της. Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να ψηφίζει το 3ο μνημόνιο συνεχίζονται οι μισθοί πείνας, η αβάσταχτη φοροληστεία, οι απολύσεις, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και οι πλειστηριασμοί σπιτιών για χρέη στους τοκογλύφους-τραπεζίτες.
Απέναντι σε αυτή τη καθημερινότητα θεωρούμε πως σήμερα χρειάζονται πολλές «εργατικές λέσχες».


Οι ανάγκες των εργαζομένων και των ανέργων ΜΠΡΟΣΤΑ

Η Εργατική Λέσχη Ν Ιωνίας είναι μια διαφορετική προσπάθεια συγκρότησης του κόσμου της εργασίας στη βάση των κοινών προβλημάτων, αγωνιών, αλλά και των αναγκών μας.  Μας ενώνει η ανάγκη να σπάσουμε την απομόνωση και τον ατομισμό, να πάψουμε να είμαστε ψηφία σε στατιστικές αναλύσεις,.
Επιδιώκουμε να ενισχύσουμε υπάρχουσες ταξικές αλλά και να ανιχνεύσουμε τις αναγκαίες σύγχρονες, μορφές συλλογικής οργάνωσης και πάλης εργαζομένων και ανέργων, στο εργασιακό τοπίο της μακροχρόνιας ανεργίας, των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων και των μορφών ανακύκλωσης της ανεργίας.
Να συγκροτήσουμε τον κατακερματισμένο κόσμο της εργασίας στη βάση των κοινών αναγκών και δικαιωμάτων του.
Να ξαναμιλήσουμε στους νέους για την αναγκαιότητα της συλλογικής πάλης, στην εποχή που το σύστημα καλλιεργεί την «απαξίωση» του αγώνα.
Να πάμε κόντρα στον υποταγμένο, εργοδοτικό και γραφειοκρατικό συνδικαλισμό.
Οι εργαζόμενοι και άνεργοι της εργατικής λέσχης συλλογικά συζητάμε, αποφασίζουμε και δρούμε. Λειτουργούμε ενάντια στη λογική της ανάθεσης, με αποφασιστικό όργανο της Εργατικής Λέσχης τη Γενική Συνέλευση των μελών της. Συνειδητά, επιδιώκουμε μία σωματειακού τύπου αμεσοδημοκρατική συλλογικότητα, η οποία θα στηρίζεται στη συναγωνιστική προσφορά, ευθύνη και λογοδοσία.
Προτάσσουμε την αλληλεγγύη απέναντι στη φιλανθρωπία ή την ελεημοσύνη που δημιουργούν σχέσεις υποταγής, υποτίμησης και εξάρτησης. Αλληλεγγύη που σημαίνει ο ένας δίπλα στον άλλον και έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την «ευαισθησία» των εκμεταλλευτών μας και της εκκλησίας με την αμύθητη περιουσία της.
Λέμε ένα ηχηρό όχι στο μέλλον που μας επιφυλάσσουν και επιλέγουμε το δύσκολο αλλά όμορφο δρόμο του αγώνα, της συλλογικότητας, της ρήξης και της ανατροπής. Το δρόμο της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης. Το δρόμο της ανιδιοτέλειας και της χειραφέτησης.

2,5 χρόνια Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας «Υδραγωγείο»

Στα 2,5 χρόνια της λειτουργίας μας προσπαθήσαμε να είμαστε δίπλα κάθε εργαζόμενο που θέλησε να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του.
Η νίκη της απολυμένης εγκύου στη Migato, η πληρωμή των δεδουλευμένων στους πενταμηνίτες ήταν νίκες όλων μας, Η αλληλεγγύη στους απεργούς Χαλυβουργούς, η πάλη για τη Κυριακάτικη αργία, η πάλη ενάντια στις απολύσεις στο χώρο στου επισιτισμού, στα σουπερ μάρκετ, στη VODAFON, και πολλά άλλα αποτελούν ένα μακρύ κατάλογο μαχών που δώσαμε μαζί με άλλες συλλογικότητες.
Η εργατική λέσχη Ν. Ιωνίας μπαίνει φέτος στην 3η συνεχόμενη χρονιά λειτουργίας της και συνεχίζει να παραδίδει υποστηρικτικά μαθήματα σε μαθητές/μαθήτριες λυκείου, και μαθήματα ελληνικών σε πρόσφυγες και μετανάστες,
Με σύνθημα «κοινωνικοποιούμε τις γνώσεις που έχουμε», σε μια εποχή όπου η γνώση είναι προνόμιο λίγων προσπαθούμε κάθε χρόνο να μορφωθούμε συλλογικά με πλήθος νέων εργαστήριων, μαθημάτων, δραστηριοτήτων.
Σε μια εποχή που η επιβίωση φαντάζει μόνη ανάγκη προσπαθούμε να αναδείξουμε πολιτιστικές δραστηριότητες.
Η ομάδα μουσικής, το εργαστήρι ζωγραφικής για παιδιά, οι θεατρικές κολεκτίβες, οι ανεξάρτητες παραγωγές, όλα όσα έχουμε παρουσιάσει στη λέσχη είναι μια προσπάθεια ανάδειξης του «δικού μας πολιτισμού»,  που φτιάχνεται από το καθέναν από μας και όλους μαζί. Ενός πολιτισμού που δεν έχει σχέση με την εμπορευματοποίηση, το κέρδος, τα σκάνδαλα, τις εκκεντρικότητες ή τις χορηγικές «φιλευσπλαχνίες...», αλλά συμβάλλει στη τέχνη από τη μεριά των εργαζόμενων, προσπαθεί να εμπνευστεί και να εμπνεύσει, να διαμορφώσει συμπεριφορές, αγωνιστική στάση ζωής.
Δίνουμε το χέρι μας σε όποιον σηκώνεται


Σε μια εποχή που η εξουσία ζητά υποταγή, σηκώνουμε το κεφάλι, απλώνουμε τα χέρια, αφήνουμε ελεύθερη τη φωνή μας και λέμε ότι… «Η Συλλογική Οργάνωση  είναι η Δύναμη μας/Η Αλληλεγγύη το Όπλο μας/Ο Αγώνας ο Δρόμος μας».
Καλούμε τον κόσμο της εργασίας, της ανεργίας, νέους, κ κάθε ηλικίας, έλληνες και μετανάστες της Νέας Ιωνίας, να συμμετάσχουν ενεργά στην Εργατική Λέσχη της πόλης μας.


Ελευθερίου Βενιζέλου 84, Νέα Ιωνία
www.ydragogeio.gr
elni.ydragogeio@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου