Οι δημοτικές εκλογές, η Νέα Ιωνία, ο Μητροπολίτης Γαβριήλ


·         Σε ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο από το προηγούμενο η επερχόμενη μάχη για τις δημοτικές εκλογές στη Νέα Ιωνία. Τότε, το 2014, η άνοδος του αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτούσε και μια ελπίδα για ριζοσπαστικές ανατροπές σε κάθε επίπεδο. Στην κεντρική πολιτική σκηνή ελπίδες ότι θα ανατρέψουμε τα μνημονιακά κόμματα και θα συγκρουστούμε με τους δανειστές. Στην περιφέρεια και τους Δήμους ότι δημιουργούνται δυνατότητες να αντισταθούμε στον Καλλικράτη.

·         Τότε, ο Ρούσσος στο Χαλάνδρι, ο Βασιλόπουλος στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο Βρετάκος στο Κερατσίνι και σε τρίτο επίπεδο ο Γκότσης στη Νέα Ιωνία, έδιναν την αίσθηση ότι ένα διαδημοτικό μέτωπο της ριζοσπαστικής αριστεράς μπορεί να φτιαχτεί και μπορεί να δημιουργήσει ισχυρά ρήγματα στον Καλλικράτη, να εμπλέξει τις τοπικές κοινωνίες στις κεντρικές μάχες όπως ήταν αυτή του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας, να βάλει μπροστά την αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων κοκ.

·         Τελικά, μόνο ο Πελετίδης, δήμαρχος του ΚΚΕ στην Πάτρα, έδειξε να αναζητά, μόνος του και ως ένα μόνο βαθμό, ένα δρόμο μακριά από την πεπατημένη της ‘καλής διαχείρισης’.

·         Πλέον, το καινούριο σκηνικό είναι ένα σκηνικό ήττας. Χωρίς ελπίδες για μεγάλες ανατροπές, για ριζοσπαστικές αλλαγές, για δημιουργία και στήριξη διαδημοτικών κινημάτων.

·         Στη Νέα Ιωνία, η Ενότητα για τη Νέα Ιωνία, διέβει το Ρουβίκωνα μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ. Μάλλον και πριν από αυτόν.

·         Έχοντας από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση παραδώσει όλα τα μαχητικά ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά της προκειμένου να ‘γεμίσει’ το ψηφοδέλτιό της με ‘ονόματα’ που φέρνουν ψήφους, τώρα τα ‘ονόματα’ την εγκαταλείπουν κάνοντας αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα: να διαπραγματεύονται το ‘όνομά’ τους για μια καλύτερη ατομική, χωρίς αρχές τοποθέτηση στον Α ή στο Β συνδυασμό.

·         Θα ήταν βέβαια άδικο να καταλογίσει κανείς στην Ενότητα την απεμπόληση των αριστερών, ριζοσπαστικών χαρακτηριστικών της γιατί πάντα αυτά ήταν το ζητούμενο. Ακόμα και στις καλύτερες μέρες της δε λειτούργησε ποτέ ως παράταξη και η ταύτισή της με την Αριστερά γινόταν περισσότερο λόγω της αύρας του τότε ΣΥΡΙΖΑ και των ανθρώπων που έδιναν τη μάχη να τα αποκτήσει.

·         Υπάρχει ωστόσο ακόμα στη Νέα Ιωνία ένας μεγάλος ‘παίχτης’ και σίγουρος νικητής των επόμενων δημοτικών εκλογών, για να μην πούμε και περιφερειακών: ο Μητροπολίτης Γαβριήλ.

·         Σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού  Συμβουλίου της πόλης έγινε ενημέρωση από τον μητροπολίτη Γαβριήλ για το διαβόητο έργο Του σε οικόπεδο 7 στρεμμάτων έναντι του σταθμού ΗΣΑΠ Περισσού. Ένα έργο καταστροφικό για την πόλη αφού περιλαμβάνει σε περίκλειστο χώρο (εκτός των άλλων) την κατασκευή μιας νέας μητρόπολης για την εκμετάλλευση (οικονομικά) του θρησκευτικού συναισθήματος των Μικρασιατικής καταγωγής συμπολιτών μας, ένα εκτός κλίμακας πόλης συνεδριακό κέντρο 600 θέσεων, μουσείο εκκλησιαστικών κειμηλίων (το τέταρτο στην περιοχή) και βέβαια τις θέσεις στάθμευσης που λείπουν από το φίλο μας τον Μελισσανίδη.

·          Ένα έργο που ενταφιάζει οριστικά οποιαδήποτε προοπτική για την μετατροπή του χώρου σε πράσινο με ειδικές στοχεύσεις. Αφ’ ενός για προσπελασιμότητα στο εξαιρετικού φυσικού κάλους ρέμα του Γιαμπουρλά και στα παρόχθια μνημειώδη βιομηχανικά κελύφη και αφ’ ετέρου για τον σχεδιασμό του ως χώρου πολιτικής προστασίας έναντι φυσικών καταστροφών. Επίσης μερικώς και ως δημοτικού υπόγειου χώρου στάθμευσης για τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

·         Ο μητροπολίτης Γαβριήλ που φαίνεται αντιλαμβανόταν το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ως ένα ειδικό όχλο που τον έπαιρνε να κάνει καμιά τριανταριά λεπτά κήρυγμα βλογώντας (με …ταπεινότητα είναι η αλήθεια) κατά κύριο λόγο τα γένια του (‘εγώ σκέφτηκα…’, ‘εγώ είδα…’, ‘εγώ κατάλαβα…’, ‘ εγώ οραματίστηκα’), μάλλον εξεπλάγη όταν αντιλήφθηκε ότι η μπίζνα δεν χαίρει ομοθυμαδόν υποστηρίξεως από όλα τα μέλη του Δημοτικού συμβουλίου. Ειδικά ορισμένοι (Τσουκαλάς, Παπακώστας, Κολμανιώτης) του την έπεσαν, απροσδόκητα για τον ίδιο.  Και ενώ ήταν  προγραμματισμένο μετά τις διευκρινιστικές ερωτήσεις να επακολουθήσει συζήτηση για το θέμα, η κουβέντα μάλλον εκτροχιάστηκε ήδη από τις ερωτήσεις και ο Δήμαρχος έσπευσε άρον-άρον να διακόψει τη συνεδρίαση. 

·         Αποκάλυψη 1. Όσοι έχουν επιλεκτικές σχέσεις με το μητροπολίτη Γαβριήλ, ενημερώνονται απευθείας στην Μητρόπολη όπως αποκάλυψε ο ίδιος στη συνεδρίαση. Και ονομάτισε τη δημοτική αρχή, το Μανούρη και τη Θωμαϊδου. Οι υπόλοιποι στο πυρ το εξώτερο.

·          Αποκάλυψη 2. Ο μητροπολίτης έκανε ειδική μνεία στο γενικό γραμματέα του Δήμου, Κυριάκο Χαμαλίδη, λέγοντας συγκεκριμένα. ‘’… από την πρώτη στιγμή ήταν κοντά μας, μας βοήθησε και με την εμπειρία που έχει μας κατηύθυνε, ούτως ώστε να γίνουν τα σωστά βήματα και να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε σήμερα.’’ Μια χαρά τους ξεμπλόκαρε με λίγα λόγια ο Κυριάκος…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου