ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΕΚ

Μια προσέγγιση από αριστερή ριζοσπαστική σκοπιά δεν απαντάει μόνο στα ερωτήματα που θέτει η ατζέντα της επικαιρότητας – άμεσα ή έμμεσα προϊόντα της εφαρμογής και επικράτησης νεοφιλελεύθερων κατευθύνσεων εδώ και πολλά χρόνια.
Θέτει ερωτήματα και ζητάει απαντήσεις, σφαιρικές και έμπρακτες, που άπτονται όλου του φάσματος της πολιτικής ενός ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος σαν τον ΣΥΡΙΖΑ
Η αναπτυξιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στη προκείμενη περίπτωση συγκρούεται και έρχεται σε ρήξη με τους νεοφιλελεύθερους σχεδιασμούς και τις νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις και πρακτικές;


Τέτοιου είδους επενδύσεις μπορούν να θεωρηθούν παραγωγικές;
Εξυπηρετούν κάποιο πλαίσιο παραγωγικής ανασυγκρότησης;
Η υποχώρηση στις ορέξεις και τις αρπαχτές των ολιγαρχών των ποδοσφαιρικών εταιρειών οδηγούν σε κατεύθυνση παραγωγικής ανασυγκρότησης ή συνεχίζεται ακάθεκτα ο 
δρόμος της νεοφιλελεύθερης καταστροφής;













Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, απορρόφησε μεγάλες παροχές από τον κρατικό κορβανά, σε σχέση με άλλες βασικές κοινωνικές ανάγκες (υγεία, παιδεία και πρόνοια)

Η εισαγωγή των ποδοσφαιρικών εταιρειών ήταν εναρκτήριο λάκτισμα στη διείσδυση και εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πρακτικών.
Η ψυχολογία του οπαδού ήταν το κατάλληλο όχημα για να περάσει και να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του εργαζόμενου, του φορολογούμενου, ως κάτι φυσικό και δίκαιο, αλλά και επιθυμητό για την ομάδα του, η δωρεάν παραχώρηση δημόσιου χώρου σε ιδιώτες (στις ποδοσφαιρικές εταιρείες) και η ενίσχυσή τους από το κράτος με χαριστικά δάνεια, φορολογική ασυλία και άλλες προνομιακές παροχές. Ό,τι δηλαδή περιλαμβάνει η φαρέτρα του νεοφιλελευθερισμού για τη διευκόλυνση της «επιχειρηματικότητας».
Η εμπειρία της καταστροφικής Ολυμπιάδας, μιας αναπτυξιακής φούσκας που υπερχρέωσε τη χώρα δεν αρκεί; Κερασάκι για να γίνει ευκολοχώνευτη ήταν η μεγάλη ιδέα, ενώ πλήθος αθλητικών εγκαταστάσεων από τότε ερειπώνουν, χωρίς να φέρνουν ανάπτυξη.
Πρέπει επίσης να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με το περιβάλλον, όπως το είδος της ανάπτυξης που επιθυμούμε και πιο συγκεκριμένα ποια είναι η φέρουσα ικανότητα της Αθήνας για γήπεδα με προδιαγραφές μεγάλων διοργανώσεων.
Τα φαραωνικά, έργα δεν είναι εν γένει φιλικά προς το περιβάλλον, όπως και τα μη λειτουργικά. Είναι όμως πολύ φιλικά στο νεοφιλελεύθερο σχεδιασμό (καθώς δεν περιλαμβάνεται στα κόστη τους το αντίστοιχο περιβαλλοντικό, το οποίο αφήνεται να επιβαρύνει την κοινωνία).
Ήδη στην Αθήνα υπάρχουν δύο γήπεδα με προδιαγραφές για μεγάλες διοργανώσεις: το ΟΑΚΑ και το Καραϊσκάκη.
Είναι δε βέβαιο ότι ακόμα και σε εποχές πριν από την κρίση, θα ήταν μάλλον ανέφικτο να γεμίσουν την ίδια μέρα και τα δύο, πολύ δε περισσότερο στις σημερινές συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας της συντριπτικής μερίδας πολιτών.
Φτάνουν λοιπόν και περισσεύουν αυτά. Δεν μπορεί κάθε ομάδα να έχει τη γηπεδάρα της εις βάρος των φυσικών, κοινωνικών και οικονομικών πόρων, που απαιτούν τόσο η κατασκευή όσο και η συντήρηση γιγαντιαίων εγκαταστάσεων.






Η ισονομία και η ηθική τάξη δεν είναι να αποκτήσει κάθε «ομάδα ποδοσφαιρική εταιρεία», με όποιον σκανδαλώδη ή χαριστικό τρόπο, δικό της γήπεδο εις βάρος τόσο του περιβάλλοντος όσο και των χειμαζόμενων και ξεζουμιζόμενων πολιτών, αλλά να περιέλθει και πάλι στο δημόσιο το Καραϊσκάκη και μαζί με τα ΟΑΚΑ να εξυπηρετούν όλες τις ομάδες (στο Ολύμπικο της Ρώμης, συστεγάζονται η Ρόμα και η Λάτσιο).

Ο χώρος στη Ν. Φιλαδέλφεια, όπως και το γήπεδο του Παναθηναϊκού στην Αλεξάνδρας ή όποιας άλλης ομάδας να επιστραφούν στους πολίτες ως χώροι ήπιων αθλητικών χρήσεων.
Αν θέλει κάποιος από τους ολιγάρχες των ομάδων να φτιάξει το «ναό» της ομάδας του, να το κάνει ιδίοις εξόδοις, χωρίς χαριστικές παροχές (π.χ. οικόπεδο, τα 20 εκατομύρια του Σγουρού προς την ΑΕΚ, κ.λπ.) και εργαζόμενους με μισθούς πείνας και χωρίς συλλογικές συμβάσεις.
Τέρμα στα φαινόμενα διαπλοκής, υπερκοστολόγησης του έργου και κατασκευής του από εταιρεία δικών του συμφερόντων (και «οικογενειακής» ιδιοκτησίας), όπως καταγγέλλεται για τις προθέσεις και μεθοδεύσεις του κ. Δ, Μελισσανίδη.
Εφαρμογή της νομιμότητας και τέρμα στην απόκρυψη των σκανδάλων.
Στο όνομα της ισονομίας δεν θα συγκαλυφθεί έμμεσα, και μάλιστα δια της επαναλήψεως, η ίδια αμαρτωλή διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά την ανέγερση του γηπέδου «Γ. Καραϊσκάκης» και στην ΑΕΚ .
Καμία παραχώρηση προς τις ομάδες-εταιρείες και τους ολιγάρχες τους!!

ΟΥΡΑΝΙΑ ΓΑΖΕΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου