ΠΕΝΤΕ ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ


1 Μετά τις εκλογές των ευρωεκλογών δεν ήταν λίγοι αυτοί που υποστήριξαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπιασε εκλογικό ταβάνι. Σήμερα διαψεύδονται. Τα δημοσκοπικά ευρήματα, κυρίως όμως, η καθημερινή επαφή με τον κόσμο, δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε σαφή ανοδική πορεία, αγγίζοντας το όριο της αυτοδυναμίας. Οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ, οι σαφείς προτάσεις, η κοινωνική και ταξική μεροληψία υπέρ των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων εκτόξευσε τον ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύοντας ότι οι δραματικές ανάγκες του κόσμου μπορούν να νικήσουν το φόβο, που καλλιεργεί η δικομματική μνημονιακή κυβέρνηση.



2 Όλα τα δημοσκοπικά ευρήματα, ακόμα και από εταιρείες καθόλου φιλικές προς τον ΣΥΡΙΖΑ φωτογραφίζουν την κοινωνική και ταξική πόλωση. Τα ποσοστά της ριζοσπαστικής αριστεράς ανεβαίνουν στις λαϊκές γειτονιές, σους άνεργους, στους μισθωτούς, στους μικροεπιχειρηματίες, στον κόσμο που ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Από την άλλη πλευρά η ΝΔ και οι συνιστώσες της κρατάνε, όσο μπορούν, στα πλούσια προάστια και σε ένα τμήμα του πληθυσμού, που αξιακά και ιδεολογικά βρίσκονται στην απέναντι όχθη από αυτή της αριστεράς. Η σύγκρουση είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού.




3 Αν έτσι είναι, αν η κοινωνική πόλωση είναι μια υπαρκτή πραγματικότητα, είναι σαφές ότι δεν ευνοούνται σκέψεις για «προωθητικούς συμβιβασμούς», για μέσους δρόμους, για συμμαχίες, που αν δεν γίνουν στο έδαφος της κοινωνίας, των αγώνων και του κινήματος, το μόνο που θα κάνουν είναι να θολώσουν το απελευθερωτικό μήνυμα της αριστεράς και θα σκορπίσουν αμφιβολίες όχι μόνο στην κόσμο της αριστεράς, αλλά γενικότερα στην κοινωνία της εργασίας, σε όσους έχουν πληγεί από την άγρια πολιτική της λιτότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πράγματι, είναι ανοιχτός σε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία. Ταυτόχρονα είναι ανοιχτός σε όλες αυτές τις δυνάμεις της ευρύτερης αριστεράς, της οικολογίας, του ελευθεριακού χώρου, στις δυνάμεις που απεγκλωβίζονται πειστικά και φερέγγυα, στο έδαφος των αγώνων, από τη συντηρητική και νεοφιλελεύθερη πολιτική. Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι ανοιχτός ή ανεκτικός στο παλιό φθαρμένο πολιτικό προσωπικό, σε όλους αυτούς που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις μνημονιακές κυβερνήσεις. Με λίγα λόγια δεν θα γίνουμε πλυντήριο για να διαιωνίσουν το είδος τους οι εξουσιολάγνοι και οι παρατρεχάμενοι της εξουσίας. Οι συμμαχίες μας έχουν όριο και θα στηρίζονται σε αρχές και αξίες.

4 Ξέρουμε ότι ο αγώνας που καλείται να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι εύκολος. Ο δρόμος που θα διανύσουμε δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Θα απαιτηθούν ρήξεις. Θα απαιτηθεί σύγκρουση με τεράστια οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα τόσο εντός της χώρας, όσο και έξω από αυτήν. Συνεπώς, έχει τεράστια σημασία η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, της επόμενης ημέρας, να είναι συμπαγής και αποφασισμένη. Να είναι άνθρωποι, γυναίκες και άντρες, δοκιμασμένοι, ανιδιοτελείς, που να μην κιοτέψουν στην πρώτη μεγάλη δυσκολία. Ανοιχτοί, λοιπόν, σε συνεργασίες, αλλά με γνώμονα τον ορίζοντα μιας νέας απελευθερωτικής κοινωνίας που θέλουμε να οικοδομήσουμε.

5 Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει δημόσια ότι εφόσον κληθεί, με εντολή του λαού, να κυβερνήσει, ακόμα και αν έχει κερδίσει την αυτοδυναμία, δεν θα συμπεριφερθεί αλαζονικά. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της αριστεράς, θα συμπεριλάβει στο σχέδιό της και άλλες δυνάμεις, αρκεί αυτές να συναινούν στο βασικό μας στόχο, στα προγραμματικά στοιχεία που δημόσια έχουμε καταθέσει στην κοινωνία. Υπό αυτή την έννοια δεν χωρούν στο πολιτικό σχέδιο της αριστεράς, στο σχέδιο κοινωνικής σωτηρίας, δυνάμεις που ο πυρήνας της ιδεολογίας τους στηρίζεται στον κοινωνικό συντηρητισμό, τη ξενοφοβία, τον έστω και καλυμμένο εθνικισμό. Για μας έχει ισότιμη αξία η κατάργηση των μνημονίων και η αντιμετώπιση της λιτότητας με την υπεράσπιση των ελευθεριών, των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Ο στόχος μας δεν είμαι μόνο να σταματήσουμε την κοινωνική καταστροφή, αλλά σταθερά και με όραμα να βάλουμε τα θεμέλια για μια ριζικά νέα κοινωνία, που θα βασίζεται στην αξιοπρέπεια, στην αλληλεγγύη, στην απελευθέρωση από κάθε μορφή εκμετάλλευσης και καταπίεσης.

ΠΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου